Školský program

Školské ovocie

Program „Školské ovocie“ je pravidelné zabezpečovanie dodávok ovocia a zeleniny alebo vybraných výrobkov z ovocia a zeleniny do škôl.

Deti v slovenských škôlkach a žiaci v základných školách môžu tak konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu vypestovanú v našich podmienkach. Cena dodaného ovocia a zeleniny je hradená 80 % EÚ a 20 % zaplatí žiak/rodič.

Ciele programu
  • zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí v predškolskom a školského veku,
  • zmeniť stravovacie návyky detí už v ranom školskom veku,
  • znížiť výskyt nadhmotnosti a obezity u detí,
  • podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny.
Cieľová skupina

Cieľovú skupinu tvoria deti v materských školách alebo žiaci v základných školách, deti alebo žiaci so zdravotným znevýhodnením v MŠ a ZŠ, deti alebo žiaci s nadaním v MŠ a ZŠ vo veku od 3 do 15 rokov.

180127873_3863539320409992_8179983417355953089_n
27022046_1535250126572268_9020116684624920610_o
Odporúčaná hmotnosť dennej porcie predstavuje:
  • do 200 g čerstvého ovocia alebo zeleniny alebo ovocného pyré
  • do 200 ml ovocnej alebo zeleninovej šťavy

Denná porcia do 200 g predstavuje 1 až viac kusov ovocia, čo záleží od váhy, veľkosti a druhu, alebo 200 ml ovocnej alebo zeleninovej šťavy.

Frekvencia dodávok ovocia a zeleniny:
Všetky suroviny okrem mäty pretrepte v šejkri a prelejte pomocou barového sitka do vychladeného pohára.
Význam ovocia a zeleniny vo výžive

Ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme.

Ovocie i zelenina obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie.

  1. Vitamíny – posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele.
  2. Vláknina – podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  3. Mastné kyseliny – sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov.
  4. Fruktóza a iné jednoduché cukry – dodávajú energiu pre organizmus.
  5. Minerálne látky – najmä draslík – priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.
33074180_1651206458309967_6275455601849925632_n
203667801_4014298188667437_2798325895283385225_n
Sme dodávateľom ovocia a štiav

Spoločnosť GAS Familia, s.r.o., je jedným z dodávateľov čerstvého ovocia a štiav pre približne 11 000 detí v materských školách a žiakov v základných školách. Tak si tieto deti z okresov Stará Ľubovňa, Bardejov a Kežmarok môžu pochutnať niekoľkokrát do mesiaca na čerstvom ovocí a zdravej 100 % šťave bez pridania cukru, vody, konzervačných látok a umelých farbív.

V školskom roku 2014/2015 máme v pláne dodávať:

a) Ovocie – jablko, hruška, broskyňa, marhuľa,

b) Šťavy – jablko, jablko a mrkva,

c) Ovocné pyré,

pričom dodávky závisia od momentálnej sezóny a úrody.

72767017_2472061979557740_4210304355200401408_n
274280258_4809414665822448_180971860001240156_n
Dokumenty na stiahnutie

Potrebné informácie pre školy

Evidencia príjmu a výdaja dodávok v Školskom programe

Zoznam oprávnených výrobkov